Jabłka w cieście francuskim
Prosta i smaczna przekąska z jabłkami i ciastem francuskim w roli głównej. Idealna na szybki, słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nawet nie przypuszczałam, że zrobią w moim domu taką furorę.
Miała to być odpowiedź, na popularne na wielu blogach plasterki jabłka owinięte ciastem francuskim. W tej formie też je kiedyś robiłam (zobacz zdjęcie na samym dole strony), ale pamiętam, że strasznie się wkurzałam na to owijanie 😉 Tym razem zrobiłam więc prostszą wersję i wyszło świetnie.
To deser, do którego zechcesz wracać częściej, zobaczysz 🙂
Składniki na jabłka w cieście francuskim:
- 3 jabłka
- 1 op. ciasta francuskiego xl
- cukier trzcinowy (1-2 łyżki)
- cynamon (około 1/3 łyżeczki)
- powidła śliwkowe lub świeża żurawina
Jak zrobić jabłka w cieście francuskim?
Jabłka obieramy, kroimy na około 1 cm plasterki, wydrążamy gniazdo nasienne. Plasterki jabłek obtaczamy (u mnie tylko z jednej strony) w mieszance cukru trzcinowego i cynamonu (niewielka ilość).
Ciasto francuskie rozwijamy, następnie za pomocą dużej okrągłej foremki wykrawamy okrągłe ciasteczka (najlepiej gdyby ciasto było ciut większe niż plasterki jabłka).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy na nią ciasto francuskie z jabłkiem. Miejsce po gnieździe nasiennym wypełniamy powidłami lub żurawiną.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do zarumienienia (około 25-30 minut).
Tutaj w wersji owijanej 😉 może kiedyś dodam i ten sposób 😉
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym