Jabłka pieczone z marmoladą

Jabłka pieczone z marmoladą

Zdjęcie - Jabłka pieczone z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto moja piąta potrawa przygotowana z okazji akcji "Gotowanie po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Pieczone jabłka to smaczny i zdrowy deser, idealny na chłodne dni. Miąższ antonówek po upieczeniu staje się delikatny i puszysty, a słodka marmolada łagodzi ich kwaśny smak. Świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Przepis z niezawodnej "Kuchni polskiej"

 

Zdjęcie - Jabłka pieczone z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 2 duże antonówki
  • 4 łyżeczki marmolady lub konfitury
  • masło do wysmarowania formy


Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po dwie łyżeczki marmolady. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 40-50 minut.

 

 

Zdjęcie - Jabłka pieczone z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów