JABŁECZNIK

JABŁECZNIK

Zdjęcie - JABŁECZNIK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To już któryś z kolei przepis , z moich notatek , ostatnio przeze mnie "odkurzony". Jest tyle nowych przepisów do wypróbowania , że o tych starych , sprawdzonych trochę się zapomina. Ale przychodzi taki moment , kiedy sobie o nich przypominamy. I u mnie właśnie nadszedł. Miałam wielką ochotę na delikatne , aromatyczne ciasto z jabłkami , więc po co wertować strony w książkach , czy wypatrywać w internecie , kiedy ten idealny przepis jest w zasięgu ręki ? :-)

Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek (białka oddzielnie)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę aromatu śmietankowego lub waniliowego
- słoik prażonych jabłek
- bułka tarta

Tłuszcz utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po 1 żółtku. Ubić pianę z białek. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia , część dodać do piany , a resztę do masy żółtkowej. Wszystko razem połączyć , dodać aromat.
Dużą tortownicę lub blaszkę o podobnej powierzchni posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć większą część ciasta (2/3-3/4 porcji) , równo rozsmarować , na to wyłożyć prażone jabłka wymieszane z bułką tartą (1-2 łyżki , zależnie od gęstości masy jabłkowej) i przykryć resztą ciasta , delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni. Piec około 45 minut w temp. 180-200 st.C.

Zdjęcie - JABŁECZNIK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów