Jabłecznik z orzechami
Bardzo przypomina mi słynne ciasto Pszczółka z mojego bloga, tylko że z dodatkiem jabłek ;) Jest bardzo delikatne i przełamuje smak typowego jabłecznika. Jest z nim troszkę pracy, nie ma co ukrywać, ale myślę, że warto poświęcić mu chwilę. Zamiast trzeć jabłka, możemy użyć musu jabłkowego, co oszczędzi nam nieco pracy. Bardzo ważna zaleta - ładnie prezentuje się na talerzu :D Zaskoczcie swoich gości.
Co potrzebujemy:
Ciasto
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (posmarowana tłuszczem i obsypaną kaszą manną) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Z drugim płatem ciasta
postępujemy w ten sam sposób.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta. Po tym czasie wylewamy ją na trzeci płat surowego ciasta. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie przez chwilę podsmażamy i dodajemy cukier, kwasek oraz galaretkę i kisiel w proszku. Po dokładnym połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Na jeden płat ciasta wykładamy połowę masy jabłkowej. Przykrywamy ją drugim płatem i rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch kładziemy płat ciasta z masą orzechową.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- 7-8 łyżek cukru
- 2 kg jabłek
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- szczypta kwasku cytrynowego
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (posmarowana tłuszczem i obsypaną kaszą manną) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Z drugim płatem ciasta
postępujemy w ten sam sposób.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta. Po tym czasie wylewamy ją na trzeci płat surowego ciasta. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie przez chwilę podsmażamy i dodajemy cukier, kwasek oraz galaretkę i kisiel w proszku. Po dokładnym połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Na jeden płat ciasta wykładamy połowę masy jabłkowej. Przykrywamy ją drugim płatem i rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch kładziemy płat ciasta z masą orzechową.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO :)