Jabłecznik z grysikowym kremem

Jabłecznik z grysikowym kremem

Placuszek na biszkopcie. Jabłka z galaretka i krem z grysiku ...mmm pycha.
Jabłecznik z grysikowym kremem
Składniki:
Biszkopt
5 szt jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukier
1 litr mleka
5 łyżek cukru
grysik
1 szt masła
czekolada gorzka
1 kg jabłek

Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z octem. Do ubitych białek dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Lekko mieszamy ciasto. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka smażymy z cukrem. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy suchą galaretkę i mieszamy. Wykładamy jabłka na biszkopt - odstawiamy. Mleko zagotowujemy z cukrem dodajemy tyle grysiku aby powstała gęsta masa. Ugotowaną kaszkę odstawiamy. Masło ucieramy dodając pomalutku grysik aż powstanie twarda ładna masa. Masę wykładamy na stężone zimne jabłka. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. 


Zdjęcie - Jabłecznik z grysikowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów