Jabłecznik Babci Ani

Jabłecznik Babci Ani
Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłecznik Babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka - 500 g
  • margaryna PALMA - 250 G
  • cukier puder - 150 g
  • gęsta śmietana 18% - 150 ml
  • jajka - 1 szt. + 1 żółtko
  • rodzynki - 50 g
  • kandyzowana skórka pomarańczy - łyżka
  • jabłka antonówka albo renet - 1,5 kg
  • cynamon - do smaku
  • cukier puder - do posypania
Przygotowanie

Przesianą mąkę i margarynę posiekać razem, dodać cukier puder, śmietanę, jajko, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ułożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz, ale w środku będą nadal twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzegi wysokości około 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na czeście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, piec około 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów