Irlandzki chlebek sodowy
Dzisiaj hucznie jest obchodzony dzień sw. Patryka w Irlandii, z tej okazji przygotowałam tradycyjny irlandzki chlebek sodowy. Najprostszy i najszybszy w wykonaniu chlebek.
Wypiekany z sody, mąki i maślanki, także często stosowane są różne dodatki, takie jak irlandzki ser cheddar, oliwki, bekon lub rodzynki.
Zastosowanie dowolnych składników w zależności od smaku konsumentów.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 350 ml maslanki
- 100 g rodzynek /opcjonalnie/
Wykonanie:
- W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, sodę i cukier.
- Dodać sok z cytryny i maślankę.
- Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Nie wyrabiać długo, lecz zaraz uformować okrągły bochenek.
- Naciąć chlebek na krzyż.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć chlebek.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 40 minut.
- Podawać swieży.
Smacznego ?