Indyk ze śliwkami

Indyk ze śliwkami

Zdjęcie - Indyk ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Indyk ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadeszła jesień, ulubione owoce i warzywa się kończą, a mnie opanowało owocowe szaleństwo icon smile Indyk ze śliwkami
Bardzo lubię połączenia smaków słodkich i wytrawnych i co za tym idzie owoców z mięsem, więc postanowiłam zrobić roladę z indyka w mocno śliwkowym wydaniu. Roladę z indyka nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam ją w towarzystwie świeżych, dużych i bardzo słodkich śliwek.
Indyk smakował mi zarówno na ciepło w towarzystwie ryżu jak i na zimno z ciemnym pieczywem, a także jako samodzielna przekąska.
Mięsko smakowało mojemu synkowi, które jadł je na chlebku z …keczupem!
Jak widać po mamie lubi słodko – wytrawne połączenia icon smile Indyk ze śliwkami

SKŁADNIKI:
1 duża pierś indyka (około 1 kg)
100 g suszonych śliwek
1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina
300 g świeżych, wypestkowanych śliwek
sól, pieprz, zioła: oregano, majeranek, rozmaryn

Pierś indyka umyj, osusz. Przekrój wzdłuż, ale nie do końca by otrzymać jeden duży kawałek mięsa. Przykryj go folią aluminiową i rozbij tłuczkiem na cienki płat. Na indyku ułóż suszone śliwki i zawiń w roladę. Zapnij dokładnie wykałaczkami. Tak przygotowane mięso posyp solą, pieprzem i ziołami.
Indyka przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, zalej winem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mięso kilkakrotnie polej wytworzonym sosem. Po około 45 minutach wkoło mięsa poukładaj śliwki i ponownie wstaw do piekarnika.
Mięso ze śliwkami piecz jeszcze około 10-15 minut. Po tym czasie mięso wyjmij, odstaw na kilka minut by odpoczęło, wyjmij wykałaczki i pokrój w plastry.
Indyka podawaj z upieczonymi śliwkami.

SMACZNEGO icon smile Indyk ze śliwkami

Zdjęcie - Indyk ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

embed JbkkGvy1LDfGdxRq7R3epoeDELlwCgzz Indyk ze śliwkami

Kategorie przepisów