Indyk w zielonym pieprzu

Indyk w zielonym pieprzu
Zdjęcie - Indyk w zielonym pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smaki, które są w naszej pamięci, a których kiedyś zaznało nasze podniebienie potrafią często wracać. Przypominamy sobie zapachy, sposób podania, pogodę za oknem, ludzi którzy nam wtedy towarzyszyli. W niedzielę powracają do mnie smaki rodzinnych obiadów. Zarówno tych, które jadaliśmy w domu, jak i tych zjedzonych w restauracjach.
Bardzo często powraca do mnie smak pieczeni w koniakowym sosie z małymi kluseczkami i słodko – kwaśną sałatką. To był chyba najdłużej oczekiwany obiad, ale opłacało się czekać.

Składniki:

½ kg piersi indyka
½ szklanki mąki do panierowania
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 cebula
1 łyżka miodu
½ szklanki koniaku
1 łyżeczka soli
½ łyżki soku z cytryny
2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie ( ja użyłam hiszpańskiego zielonego pieprzu)
½ szklanki wody


Przygotowanie:

Indyka kroje w cieniutkie plastry. Panieruje w mące i podsmażam na patelni. Obracam regularnie poczym przykrywam (mięso dzięki temu nie będzie suche).
Na osobnej patelni rumienie cebulę pokrojoną w talarki (na łyżce oliwy). W blenderze miksuje zeszkloną cebulę z koniakiem i łyżką miodu.
Dzięki temu powstaje podstawa sosu. Do sosu dodaję sok z cytryny.
Przed przelaniem sosu podsmażam mocniej mięso w taki sposób żeby z każdej strony panierka była rumiana. Przelewam sos na patelnię i potrząsam żeby oblepił każdy kawałek.
Wsypuję 2 łyżki pieprzu i zostawiam wszystko na minutę po czym dolewam wodę.

Tak przygotowanego indyka podałam z małymi kluseczkami:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i przeciśnięte przez praskę, 1 jajko, 1 ½ szklanki mąki – wyrobione ciasto kroje na małe kopytka i gotuje w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Wystarczy kiedy wrzuci się je do garnka po tym jak przelejemy sos na patelnie :-)

Oczywiście do tego dania podaję sałatkę i schłodzone wino :-) Zdjęcie - Indyk w zielonym pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów