Indyk teriyaki

Sos teriyaki to jeden z podstawowych sosów kuchni japońskiej, wykonany na bazie sosu sojowego z różnymi dodatkami (więcej można przeczytać tutaj). Do przygotowania tego szybkiego dania wykorzystałam gotową marynatę teriyaki, którą można kupić w sklepie z żywnością orientalną, można też użyć butelkowanego sosu teriyaki.

Składniki:

opakowanie marynaty teriyaki

200 g mięsa z piersi indyka

po pół strąka czerwonej i zielonej papryki

1 cebula

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Mięso pokrój na niewielkie kawałki i zanurz na około dwie godziny w marynacie. Paprykę pokrój na paski, cebulę posiekaj w piórka. Olej rozgrzej w woku (ewentualnie można użyć dużej patelni) i wrzuć warzywa, smaż do chwili, aż cebula się zeszkli. Dorzuć mięso i smaż mieszając około 7-10 minut. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Potrawę można wzbogacić, dodając np. bambus, kiełki fasoli mun, lub ananasa w kawałkach.

Zdjęcie - Indyk teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy