Indyk teriyaki
Sos teriyaki to jeden z podstawowych sosów kuchni japońskiej, wykonany na bazie sosu sojowego z różnymi dodatkami (więcej można przeczytać tutaj). Do przygotowania tego szybkiego dania wykorzystałam gotową marynatę teriyaki, którą można kupić w sklepie z żywnością orientalną, można też użyć butelkowanego sosu teriyaki.
Składniki:
opakowanie marynaty teriyaki
200 g mięsa z piersi indyka
po pół strąka czerwonej i zielonej papryki
1 cebula
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Mięso pokrój na niewielkie kawałki i zanurz na około dwie godziny w marynacie. Paprykę pokrój na paski, cebulę posiekaj w piórka. Olej rozgrzej w woku (ewentualnie można użyć dużej patelni) i wrzuć warzywa, smaż do chwili, aż cebula się zeszkli. Dorzuć mięso i smaż mieszając około 7-10 minut. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Potrawę można wzbogacić, dodając np. bambus, kiełki fasoli mun, lub ananasa w kawałkach.