Imbirowy pstrąg z pomarańczami
Rybka w typowo świątecznym klimacie. Pachnąca przyprawami, z lekkim pomarańczowym posmakiem i chrupiacymi migdałami…rewelacja!
SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1 pomarańcza
1 łyżka masła
kawałek świeżego imbiru
świeże zioła: ja użyłam pietruszki i rozmarynu
sól ziołowa
ZALEWA:
1/3 szklanki białego wina
1 łyżka sosu pomidorowego
sok z pół pomarańczy
2 łyżki miodu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta cynamonu
Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą.
Pomarańczę pokroić na plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków pomarańczy, pokrojony w plasterki imbir i zioła.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem.
Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodać sos pomidorowy i płatki migdałowe.
Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na drugą stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.