Imbirowe placuszki z dynią

Imbirowe placuszki z dynią
Zdjęcie - Imbirowe placuszki z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJest 9.00. Budzę się, wstaję z łóżka, odsłaniam okna, a za nimi noc. Słońce zapomniało dziś wstać, jest strasznie....
Bardzo nie lubię takich poranków kiedy okazuje się, że dzień będzie tak szary i ponury, że już na dzień dobry trzeba zapalić w domu światła. W takie dni szukam pocieszenia w czymś pozornie 'słonecznym'. Dziś padło na placuszki z dyni. W pięknym kolorze, o naturalnie słodkawym smaku i zachęcającym aromacie.
Promyki słońca do porannej kawy.


Imbirowe placuszki z dynią:

  • 250 g dyni piżmowej, obranej i startej na tarce o małym oczku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/4 - 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

  • olej do smażenia
  • śmietana i cynamon do podania

W misce umieszcza jajko, mąkę, mleko, mieszam dokładnie aby nie było grudek. Dodaję imbir, startą dynię, sól i pieprz doi smaku, dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Przy pomocy łyżki formuję niewielkie placuszki, które smażę, z obu stron, na złoty kolor (ok 2 min na stronę). Usmażone placuszki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaje ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone cynamonem.

Smacznego

Kategorie przepisów