Idealny sos angielski

Crème anglaise, zwany też custard - francusko brzmiąca nazwa, pochodzenie iście angielskie. To jeden z większych klasyków "deserowni", to właśnie na jego bazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy nim tarty, trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble, ale ma dużo większe zastosowanie, ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier, nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT, wtedy sos jest trwalszy, bardziej stabilny, można przechowywac go w lodóce kilka dni, koniecznie pod przykryciem bo chłonie wszystkie zapachy. Najważniejszą zasadą udanego sosu angielskiego jest jego powolne gotowanie, inaczej sos się zetnie. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym to idealna temperatura dla crème anglaise to 82'C. Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Czas przygotowania: 15 min

250 ml mleka pełnotłustego
250 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
6 żółtek 


Przygotowanie:
1. Do rondla z grubym dnem wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy jedną łyżkę cukru oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii wraz ze strąkiem, całość wolno doprowadzamy do wrzenia 2. W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę 3. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć, odstawiamy z ognia i wlewamy ok 1/3 ilości mleka do ubitej z żółtek masy, wciąż ubijamy mikserem, inaczej masa się zważy 4. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałej ilości mleka i stawiamy garnek na gaz, gotujemy na małym ogniu aż sos gęstnieje, nieustannie mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą 5. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy sos jest już gotowy jest przeciągnięcie palcem po zewnętrznej stronie łyżki, jeśli ślad nie znika odstawiamy sos z ognia 6. Sos przecedzamy przez sito i schładzamy, bp najlepiej smakuje na zimno, żeby na powierzchni nie powstał kożuch, przykrywamy sos folią spożywczą, w taki sposób, żeby dotykała sosu 7. Przechowujemy w lodówce, podajemy do naleśników, crumble, trifle, grillowanych owoców itp. Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Idealny sos angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z bobem

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron z burratą i prosciutto
1

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
4

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mango Pineapple Bowl

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem
2

Coleslaw z młodej kapusty z dy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Dressing balsamiczny

Dressing balsamiczny

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj