IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ MASŁA)

IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ  MASŁA)

 Uwielbiam tarty i galaretki, jednak nie przepadam za bitą śmietaną a ser lubię głównie w sernikach. Dla mnie kremy muszą być delikatne, niezbyt słodkie i niezbyt tłuste a przy tym lekkie. Ten krem znalazłam w książce Gordona Ramseya „kuchnie świata”. Spodziewałam się, że wyjdzie bardziej budyniowy, cięższy. Mile mnie zaskoczył swoją puszystością i niebanalnym smakiem i konsystencją. Z pewnością się nie rozleje po ukrojeniu tarty lub można za pomocą szprycy dodać ciastu nieco artystycznego wyrazu. Bardzo wam go polecam z dodatkiem ulubionych owoców lub nawet bez J.

Zdjęcie - IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ  MASŁA)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: nadzienie do 12 talaretek

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 10-15min

SKŁADNIKI:

  • 150ml mleka
  • 30g cukru pudru
  • ¼ laski wanilii
  • 15g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 60ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mleko gotujemy z łyżką cukru i rozciętą laską wanilii w garnku z grubym dnem po zagotowaniu odstawiamy.

Zdjęcie - IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ  MASŁA)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Żółtka i śmietankę ubijamy z mąką kukurydzianą i pozostałym cukrem na puszystą masę.

Zdjęcie - IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ  MASŁA)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Do lekko przestudzonego mleka (z wyjętą uprzednio laska wanilii) wlewamy masę jajeczną intensywnie mieszając do połączenia składników.

4. Całość wstawiamy na mały ogień i gotujemy aż zgęstnieje cały czas mieszając.

Zdjęcie - IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ  MASŁA)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia, jeżeli powstały grudki przecieramy krem przez sitko (u mnie nie było to konieczne)

6. Jeszcze ciepły kremem przekładamy na tartę/ talaretki i dekorujemy owocami.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów