IDEALNY KREM WANILIOWY (BEZ MASŁA)
Uwielbiam tarty i galaretki, jednak nie przepadam za bitą śmietaną a ser lubię głównie w sernikach. Dla mnie kremy muszą być delikatne, niezbyt słodkie i niezbyt tłuste a przy tym lekkie. Ten krem znalazłam w książce Gordona Ramseya „kuchnie świata”. Spodziewałam się, że wyjdzie bardziej budyniowy, cięższy. Mile mnie zaskoczył swoją puszystością i niebanalnym smakiem i konsystencją. Z pewnością się nie rozleje po ukrojeniu tarty lub można za pomocą szprycy dodać ciastu nieco artystycznego wyrazu. Bardzo wam go polecam z dodatkiem ulubionych owoców lub nawet bez J.
Ilość: nadzienie do 12 talaretek
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 10-15min
SKŁADNIKI:
- 150ml mleka
- 30g cukru pudru
- ¼ laski wanilii
- 15g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 60ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mleko gotujemy z łyżką cukru i rozciętą laską wanilii w garnku z grubym dnem po zagotowaniu odstawiamy.
2. Żółtka i śmietankę ubijamy z mąką kukurydzianą i pozostałym cukrem na puszystą masę.
3. Do lekko przestudzonego mleka (z wyjętą uprzednio laska wanilii) wlewamy masę jajeczną intensywnie mieszając do połączenia składników.
4. Całość wstawiamy na mały ogień i gotujemy aż zgęstnieje cały czas mieszając.
5. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia, jeżeli powstały grudki przecieramy krem przez sitko (u mnie nie było to konieczne)
6. Jeszcze ciepły kremem przekładamy na tartę/ talaretki i dekorujemy owocami.
Smacznego!