Idealny chleb tostowy

Idealny chleb tostowy

Zdjęcie - Idealny chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U nas w domu oprócz czajnika i miksera z urządzeń kuchennych najczęściej słychać charakterystyczny stuk tostera. I niekoniecznie tylko w godzinach porannych! I wszystko byłoby dobrze (bo uwielbiamy tosty), gdyby nie to, że na opakowaniu od chleba tostowego widnieje skład - co użyto, aby ten pięknie wyrośnięty i równiutki chlebek powstał. Wypisane składniki, w większości nazwy chemiczne długie na sto liter, mnie przerażają. Staram się eliminować z tego co jemy sztuczne barwniki, konserwanty i środki antypleśniowe tam, gdzie się da. Nie zawsze jednak to się udaje - czasem używam kostek rosołowych, gotowych przypraw i sztucznych aromatów do ciast.
Cieszę się, że udało mi się znaleźć przepis na chleb tostowy, w którym wiem co jest i który idealnie nadaje się na grzanki. Bez wyrzutów sumienia mogę dać dziecku tyle kromek na ile ma ochotę.
A propos dziecka - jak na razie prawie w 100% jestem w stanie kontrolować to, co je - bo jest jeszcze za mały, aby samemu kupować większe lub mniejsze przegryzki, ale zdaję sobie sprawę z tego, że niedługo się to skończy...

Zdjęcie - Idealny chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chleb znalazłam na forum cincin. Przepis podany przez Sylcię. Chleb tostowy



Chleb tostowy
keksówka 27 x 8,5 cm

2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. mleka w temp. pokojowej lub letniego
0,5 szkl wody o temp. pokojowej
1 żółtko, 1 białko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant Dr Oetkera
1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła


Ciasto robione bez użycia maszyny do chleba.
Mąkę przesiać. W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, 2 łyżeczki mąki i 0,25 szkl mleka i odstawić na 10 minut.
Do mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy, żółtko i resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja składam ciasto wzdłuż trzy razy, podsypując odrobinę mąką, gdy jest taka potrzeba). W ten sposób uformowane ciasto pasuje ładnie do keksówki. Formę smarujemy tłuszczem. Po włożeniu chleba do formy zostawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut. Smarujemy chleb białkiem, posypujemy sezamem (ja nie miałam) i wkładamy do porządnie nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut.

Kategorie przepisów