I znowu po duńsku...

I znowu po duńsku...

Dziś jestem w jakimś szalonym niedoczasie, wszędzie docieram na ostatnią chwilę. Zaplanowane miałam wszystko szczegółowo, od samego rana; jeszcze wczoraj wydawało mi się, że to plan doskonały. Okazało się, że jeden zwariowany na punkcie Mercedesów Duńczyk i poziomkowe praliny mogą nie tylko zaskoczyć, ale też znacząco wpłynąć na porządek dnia.
Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål, czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego. Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro, i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015, delikatnie tylko zmieniłam proporcje.
Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo.
Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi
Zdjęcie - I znowu po duńsku... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 4 porcje)
ciasteczka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko


zupa:

  • 500 ml maślanki
  • 500 ml skyra
  • 100 g miodu
  • ziarenka z 1 laski wanilii


dodatkowo:

  • 300 g truskawek


Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko, nieco je spłaszczając.
Piec w 180 st. C. przez 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć z niej ciasteczka, ostudzić.
Maślankę, skyr, miód i wanilię wymieszać trzepaczką na gładką masę. Schłodzić w lodówce.
Zupę wlać do miseczek. Podawać z ciasteczkami i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Smacznego!
Zdjęcie - I znowu po duńsku... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami A teraz już pędzę dalej - nie zaznam już dzisiaj spokoju, o nie...
Przepis oczywiście bierze udział w akcji Mopsika.
Zdjęcie - I znowu po duńsku... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów