I znów coś słodkiego

I znów coś słodkiego

Zdjęcie - I znów coś słodkiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejszy dzień to ostatni dzień lenistwa. Jutro wracamy do szarej codzienności. Znów zacznie się poranne wstawanie do szkoły i przedszkola. Choć jeśli mam być szczera to dla mnie lenistwo skończyło się już wczoraj. Nawet dzisiejsze święto dalekie było do tego błogiego stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia.
Zdjęcie - I znów coś słodkiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - I znów coś słodkiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłkowe róże w cieście francuskim składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżka cynamony
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • woda


wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki. Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie. Należy zwrócić uwagę by jabłka były ułożone skórką w jedną stronę. Zwijamy każdy pasek w rulon, skórka do góry. Każdy rulon smarujemy roztrzepanym żółtkiem po bokach i od dołu. Układamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - I znów coś słodkiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów