Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem

Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem

Zdjęcie - Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Robiąc hummus, często eksperymentuję z różnymi dodatkami według zasady "co się nawinie to nieprzyjaciel". Oczywiście najbardziej lubię wersję klasyczną, na której niemal zostałem wychowany, bo ta sympatyczna pasta z cieciorki była obecna w moim domu praktycznie od zawsze. Jednak fajną sprawą, jeśli chodzi o hummus, jest właśnie możliwość eksperymentowania. Daje on niesamowite pole do popisu i jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia i oczywiście kubki smakowe, bo jednak warto by końcowy efekt był zjadliwy. Dodatek jabłka to propozycja dość jesienna, ale chyba obok buraka najlepsza tą porą, kiedy jeszcze nie mamy zbyt wielkiego wyboru warzyw i owoców w oczekiwaniu na świeże zbiory. Jeśli tak jak ja, poddusicie je z przyprawami, zyska ono niepowtarzalnego aromatu i wzbogaci naszą pastę. Zapraszam do wypróbowania!
Zdjęcie - Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 2 jabłka, najlepiej winne i lekko kwaśne
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • ½ szklanki pasty sezamowej tahini
  • oliwa z oliwek
  • zimna woda
  • sól do smaku
  • listki świeżego tymianku do dekoracji

* PRZYGOTOWANIE
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojone jabłka, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Jabłka duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż staną się miękkie. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek pozbaw łupin.
Do kielicha blendera wrzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej pastę tahini i sok z cytryny. Zacznij miksować, dolewając powoli zimnej wody (jej ilość zależy od stopnia ugotowania ciecierzycy). Hummus powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Na koniec przypraw go majerankiem i solą.
Gotową pastę przełóż na płaski talerz. Za pomocą łyżki rozetrzyj go po talerzu, „rysując” nią ślimaka — wgłębienia, które powstają, utrzymają oliwę. Polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami.

*
Zdjęcie - Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów