Hoagie Rolls

Hoagie Rolls

Podłużne bułeczki , z chrupiącą (ale nie twardą) skórką i miękkim , lekko wilgotnym środkiem. Piekłam je pierwszy raz i już zaliczyłam do grona moich ulubionych :-) Przepis znaleziony na tej stronie , trochę przeze mnie zmodyfikowany.


Składniki:
- 1 szkl. + 2 łyżki ciepłej wody
- 1 i 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 i 2/3 łyżki oliwy z oliwek
- 45 dag mąki chlebowej
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody , połączyć z resztą składników. Ciasto wyrabiać do momentu , aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli za bardzo się klei - dosypać mąki). Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte lekko naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę dość cienko rozwałkować i zwinąć jak roladę (końce uformować nieco cieńsze niż środek). Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze łączeniem do dołu , w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45 - 90 minut w ciepłym miejscu. Ostrym nożem zrobić wzdłuż każdej bułki nacięcie i lekko spryskać wodą. Piec przez ok. 20 minut w temp.ok. 220 st.C.

Kategorie przepisów