Hit! Ciasteczka brownie
Te ciastka to prawdziwy hit! To absolutnie i bezwzględnie najlepsze czekoladowe ciastka jakie istnieją na tym świecie! Nie znam nikogo kto ich spróbował i nie oszalał na ich punkcie :). Mają pięknie popękany wierzch, duże kawałki czekolady i rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, klejący zęby środek. Bardzo polecam do wypróbowania!
PRZEPIS NA CIASTECZKA BROWNIE (ok. 20 sztuk)
Składniki :
225 g gorzkiej czekolady
80 g masła
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
75 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasteczka brownie : W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać czekoladę, mieszać aż całość się połączy, odstawić. Do małej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt z wanilii, miksować na wysokich obrotach przez 6-7 minut (aż powstanie jasna, puszysta masa). Wówczas zmniejszyć obroty na minimum, wlać masło z czekoladą i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 1 łyżka masy = 1 ciastko. Nie należy jej w żaden sposób formować, masę układamy w odstępach, rozpłynie się i ładnie popęka w trakcie pieczenia. Pozostałą czekoladę posiekać, kawałki powkładać w masę bezpośrednio przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 przez 10-12 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć szpatułką na blat i poczekać aż ostygną, wówczas stwardnieją.