Herbatniki żytnie

Herbatniki żytnie

Zdjęcie - Herbatniki żytnie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żytnie herbatniki znalazłam w książce Encyklopedia wypieków i pieczenia są doskonałe jak przekąska jak również mogą zastąpić tradycyjny chlebek - serdecznie polecam

 

 Na ok 40 herbatników 6x6 cm

  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 200 ml grubo mielonej mąki żytniej ja dałam typ 2000 ( dałam mniej )
  • 200 g mieszanej mąki pszennej i żytniej 60% pszennej + 40% żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku


Masło rozpuścić, dodać mleko i ściągnąć z gazu. Następnie wymieszać mąki, sól, proszek do pieczenia, cukier i kminek. Wlać mleko i wymieszać na jednolite i zwarte ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować zwykłym wałkiem jak najcieniej u mnie to 1 mm następnie wałkiem karbowanym lub po-nakłuwać widelcem.  Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 7- 10 minut a rumiano. Studzić na kratce.

Smacznego

 

i jeszcze kilka fotek...

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Herbatniki żytnie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Herbatniki żytnie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów