Herbatniki żytnie
Żytnie herbatniki znalazłam w książce Encyklopedia wypieków i pieczenia są doskonałe jak przekąska jak również mogą zastąpić tradycyjny chlebek - serdecznie polecam
Na ok 40 herbatników 6x6 cm
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 200 ml grubo mielonej mąki żytniej ja dałam typ 2000 ( dałam mniej )
- 200 g mieszanej mąki pszennej i żytniej 60% pszennej + 40% żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminku
Masło rozpuścić, dodać mleko i ściągnąć z gazu. Następnie wymieszać mąki, sól, proszek do pieczenia, cukier i kminek. Wlać mleko i wymieszać na jednolite i zwarte ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować zwykłym wałkiem jak najcieniej u mnie to 1 mm następnie wałkiem karbowanym lub po-nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 7- 10 minut a rumiano. Studzić na kratce.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...