Herbatniki z mąki gryczanej
Chrupiące, kruche ciasteczka o specyficznym, lekko korzennym smaku. Niezbyt słodkie. Będą dobrze smakować w towarzystwie szklanki mleka :)
przepis z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
Składniki (na ok.30 ciasteczek) :
- 180 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 65 g białego cukru
- 60 g cukru trzcinowego [u mnie demerara]
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
do posypania :
- 20 g cukru trzcinowego
Masło utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, obie mąki i sól. Szybko zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm, foremką wyciąć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.