Herbatniki z mąki gryczanej

Herbatniki z mąki gryczanej

Chrupiące, kruche ciasteczka o specyficznym, lekko korzennym smaku. Niezbyt słodkie. Będą dobrze smakować w towarzystwie szklanki mleka :)

przepis z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert

 

Zdjęcie - Herbatniki z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na ok.30 ciasteczek) :

  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g białego cukru
  • 60 g cukru trzcinowego [u mnie demerara]
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do posypania :

  • 20 g cukru trzcinowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, obie mąki i sól. Szybko zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm, foremką wyciąć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Herbatniki z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Herbatniki z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów