Herbaciane szachownice
Na prawie-że-sam-koniec akcji ”Kuchnia Japońska” przygotowałam takie oto ciasteczka-szachownice z herbatą matcha :)
Przepis znalazłam na blogu zakończenie akcji Karoliny. Ciasteczka są kruche i maślane, biała część bardziej słodka, a zielona ma lekko cierpki posmak matchy. Bardzo smaczne :)
HERBACIANE SZACHOWNICE
120g masła,
60g cukru,
1 żółtko,
15g sproszkowanej zielonej herbaty matcha,
185g mąki
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać i odstawić aż masa nabierze miękkości. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać 100 g mąki, a do drugiej 85 g mąki i 15 gramów zielonej sproszkowanej herbaty. Połowę utartego z cukrem masła dodać do miski z samą mąką, a drugą połowę do miski z mąką i herbatą. Wyrobić ciasto i uformować w wąskie prostokąty o długości ok. 18 cm. Zawinąć osobno w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
Zmrożone lekko ciasto przekroić równo na pół, a następnie połączyć odwrotnie - tak, by powstała szachownica. Ważne, by maślane i herbaciane połówki były tej samej długości i szerokości. Całość zawinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażalnika na ok 40-50 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić je na plasterki grubości ok. 1 cm i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 190-200 stopniach.
Przepis znalazłam na blogu zakończenie akcji Karoliny. Ciasteczka są kruche i maślane, biała część bardziej słodka, a zielona ma lekko cierpki posmak matchy. Bardzo smaczne :)
HERBACIANE SZACHOWNICE
120g masła,
60g cukru,
1 żółtko,
15g sproszkowanej zielonej herbaty matcha,
185g mąki
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać i odstawić aż masa nabierze miękkości. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać 100 g mąki, a do drugiej 85 g mąki i 15 gramów zielonej sproszkowanej herbaty. Połowę utartego z cukrem masła dodać do miski z samą mąką, a drugą połowę do miski z mąką i herbatą. Wyrobić ciasto i uformować w wąskie prostokąty o długości ok. 18 cm. Zawinąć osobno w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
Zmrożone lekko ciasto przekroić równo na pół, a następnie połączyć odwrotnie - tak, by powstała szachownica. Ważne, by maślane i herbaciane połówki były tej samej długości i szerokości. Całość zawinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażalnika na ok 40-50 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić je na plasterki grubości ok. 1 cm i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 190-200 stopniach.