HAMBURGERY


Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych,
gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu - barbecue.Najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food.Z racji ,że nie należy do najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-)
Składniki:
- bułki do hamburgerów
- 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego
- cebula
- pomidor
- ogórki kiszone
- sałata masłowa
- przyprawa do mięsa mielonego
- przyprawa do gyrosa
- czerwona ostra papryka
- oliwa z oliwek
- 1 szt.jajka
- sól,pieprz
Sos:
- ketchup
- majonez
- czosnek
- sól,pieprz
Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa.
Dodałam do niego pokrojoną drobno cebulkę,

przyprawy,sól,pieprz i ostrą paprykę.

Wbiłam jajko i dokładnie wszystko wymieszałam.

Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam na grillowej patelni.


Również w tym czasie podsmażyłam część cebuli.Bułki podpiekłam w tosterze (można w piekarniku)


i kładłam kolejno na bułkę:
Sałatę

Kotleta

Pomidora,ogórka kiszonego

Cebulę surową

Cebulę podsmażoną

Na koniec polałam wszystko sosem

Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-)
Smacznego!
