Hamburger
Hamburger
czyli domowy fast-food
400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu
2-3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
spora szczypta soli
łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu
pieprz do smaku
i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem
kilka krążków cebuli
ogórki w occie
no i ketchup pomidorowy
Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.
W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.
Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.
Gotowe :-)
Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.