Halibut na grillowanej cukinii

Halibut na grillowanej cukinii

Zdjęcie - Halibut na grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja mama / buziaki Kochana! :* / zawsze robi fantastycznego halibuta.
W folii, w piekarniku.
Z masełkiem i dużą ilością zielonej pietruszki.
Cudo!


Chciałam zrobić podobnie, ale że akurat stwierdziłam brak aluminiowej folii na stanie - ryba poszła na patelnię.
Też z masłem i też z pietruszką.
Najlepsza :)



Halibut na grillowanej cukinii/porcja dla dwóch osób/
2 duże filety z halibuta /*lub innej, ulubionej białej ryby/1 cukinia, pokrojona wzdłuż w długie, cienkie plastry1 łyżeczka suszonej bazyliikilka pomidorków koktajlowych /*opcjonalnie/3 – 4 gałązki świeżej pietruszki, posiekana½ cytrynysól i świeżo zmielony pieprz do smaku2 łyżki masła, do smażenia ryby

Zdjęcie - Halibut na grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Halibuta posolić, popieprzyć, skropić sokiem z ½ cytryny. Odstawić.
Pokrojone plastry cukinii lekko solimy, posypujemy suszoną bazylią i smażymy na grillowej patelni /lub oczywiście grillujemy/. Lekko grillujemy też kilka koktajlowych pomidorków.
Masło roztapiamy na patelni na bardzo małym ogniu. Kładziemy na patelnię filet z halibuta, na niego połowę pietruszki i przykrywamy pokrywką. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż ryba się ‘zetnie’*. Powtarzamy oczywiście z drugim filetem /można dołożyć na patelnię odrobinę świeżego masła/
/*Halibut jest tak delikatny, że naprawdę wystarcza mu kilka minut. Mięsko jest delikatne i kruche. Można także upiec go w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Trochę masełka kładziemy wtedy wraz z pietruszką na wierzch ryby/.
Rozkładamy plastry cukinii na talerzu i na niej d e l i k a t n i e układamy gotową rybę. Podajemy udekorowane pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

Zdjęcie - Halibut na grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Halibut na grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów