Gulasz z żołądków drobiowych
Najlepszy z pampuchami i kiszonymi ogórkami jako "surówką" :) Przyznam się, że do gulaszu z żołądków używam zawsze gotowego sosu z proszku... No cóż, każdy ma swoje słabości.
Gulasz z żołądków drobiowych
* 1 kg żołądków drobiowych* 1 sos w proszku, najlepiej ciemny pieczeniowy lub myśliwski* 1-2 kostki rosołoweNajgorsze w robieniu gulaszu z żołądków jest ich czyszczenie - monotonne i długo trwa. Tak więc należy oczyścić żołądki z wszelkich zabrudzeń, zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości - czyli około 2 godzin, ponieważ żołądki drobiowe są wyjątkowo twarde.
Po ugotowaniu pokroić je na mniejsze części (zwykle każdy przekrajam na 3 części). Przygotować sos według przepisu na opakowaniu, włożyć do gorącego sosu żołądki i gotować jeszcze przez chwilę.
Można do takiego gulaszu dodać np. ugotowaną wcześniej marchewkę, żeby złamać kolor potrawy.