Gulasz z szybkowara
Nie bójcie się szybkowarów! Ostatnio moje 24 godziny są bardzo napięte - dla podobnych mi osób polecam to cudowne urządzenie, za pomocą którego mam gulasz gotowy w 30 minut...
Gulasz z szybkowara
- 0,5 kg mięsa z łopatki, szynki, karkówki (tak! z niej robię najczęściej!) lub "gulaszowego"
- dwie marchewki
- 1 duża cebula
- pół selera
- 1 mały korzeń pietruszki
- ewentualnie ok. 5 suszonych grzybków lub suszonych śliwek
- sól, pieprz, zioła: pietruszka, majeranek
- ok. 5 ząbków czosnku
- do zaprawy: 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki
Mięso opłukać i pokroić na kawałki ok. 3X3 cm. włożyć je do szybkowara. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę obrać, pokroić na małe kwadraty/cząstki. Wrzucić warzywa do mięsa, zalać wszystko wodą do wysokości mięska, dodać sól, pieprz, zioła, zmiażdżony czosnek, grzybki lub śliwki i wymieszać. Dobrze przykryć (zgodnie z instrukcją szybkowara). Gotować około 30 minut (karkówkę 40 minut).
Sosu nie trzeba zaprawiać, ale jeśli wolicie taki gęsty: zrobić zaprawkę - w kubku wymieszać śmietanę z mąką i ok. 5 łyżkami wody tak, aby nie było grudek. Ostrożnie otworzyć szybkowar. Wlać do kubka chochelkę sosu z mięsa i dobrze wymieszać (jeśli tego nie zrobimy, śmietana z mąką dodana od razu do sosu zetnie się i będziemy mieć w sosie białe grudy). Po dokładnym wymieszaniu wlać zaprawę do szybkowara z mięsem, rozmieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
Gulasz najlepiej smakuje z marynowanymi warzywami.