Gulasz z ciemnym piwem
Jest to bardzo pyszny, aromatyczny gulasz na chłodne dni.
Składniki:
70 dag wołowiny
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
500 ml ciemnego piwa (polecam Guiness)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1-2 łyżeczki brązowego cukru
oliwa z oliwek
Wołowinę pokrój w niedużą kostkę, smaż przez chwilę na dużym ogniu. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę, smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj do mięsa. Zalej wszystko połową piwa, dodaj posiekany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i zostaw na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo podlewaj pozostałym piwem. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso zmięknie, a cebula zupełnie się rozgotuje. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Można też ewentualnie dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub koncentratu pomidorowego.
Taki gulasz najlepiej pasuje do pyz drożdżowych, knedli lub klusek śląskich.