Gulasz z ciemnym piwem

Jest to bardzo pyszny, aromatyczny gulasz na chłodne dni.

Składniki:

70 dag wołowiny

2 duże cebule

2-3 ząbki czosnku

500 ml ciemnego piwa (polecam Guiness)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

1-2 łyżeczki brązowego cukru

oliwa z oliwek

Wołowinę pokrój w niedużą kostkę, smaż przez chwilę na dużym ogniu. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę, smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj do mięsa. Zalej wszystko połową piwa, dodaj posiekany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i zostaw na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo podlewaj pozostałym piwem. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso zmięknie, a cebula zupełnie się rozgotuje. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Można też ewentualnie dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub koncentratu pomidorowego.

Taki gulasz najlepiej pasuje do pyz drożdżowych, knedli lub klusek śląskich.

Zdjęcie - Gulasz z ciemnym piwem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ligawa w octowej marynacie
2

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rostbef pieczony – znakomity obiad
1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Policzki wołowe w sosie teriyaki
1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zrazy z daktylami w sosie na bazie Ballantines i coca coli
2

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory