Gulasz wołowy z bakłażanem
 
            
                    przepis:
  
 
    
  
  	
		   
   
                
                
                50 dag wołowiny
4-5 szalotek
1 bakłażan
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu wołowego
olej
1 łyzeczka suszonego tymianku
2 listki laurowe
pieprz, sól
2 ząbki czosnku
mąka do zagęszczenia sosu
Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Czosnek pokroić w plasterki, cebulkę obrać.
W rondelku rozgrzać olej, usmażyć na nim partiami mięso. Mięso wyjąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć lekko czosnek i szalotki.
Dodać mięso, tymianek, listki laurowe, pieprz, połowę wina i bulionu, dusić do miękkości.
W trakcie gotowania gulasz podlewać w miarę potrzeby winem i bulionem.
Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodać pokrojony w kostkę bakażan. Dusić razem ok. 15 min.
Na koniec gulasz zagęścić mąką.
 
    
  
  	
		   
   
                 
            