Gulasz wołowy na piwie
Wołowina, ciemne piwo, słodycz miodu, ostrość imbiru.... idealne danie na takie dni jak dziś, jak jutro, jak te, które właśnie nadeszły! Było konkretnie, jedliśmy w ciszy, skupiając się na intensywnym smaku korzennych przypraw, na słodyczy z pasternaka.
Koniecznie do powtorzenia ;)
Składniki na około 2l gulaszu:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Koniecznie do powtorzenia ;)
Składniki na około 2l gulaszu:
- około 500 g wołowiny - zrazowej górnej
- 2 cebule
- 0,5 l ciemnego piwa - dałam Guinessa
- cynamon, kardamon, pieprz cayene po 1/5 łyżeczki
- czerwona papryka łagodna, sól himalajska, świeży imbir - po 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki oliwy extra virgine
- 1 duży pasternak
- 5-6 dużych ziemniaków
- 0,5 l piwa
- 0,75 l wody
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie
- wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm kostkę, dodać do cebuli, obsmażyć z każdej strony
- dodać pokrojony na cienkie paseczki - pasternak, podsmażyć z cebulą i mięsem około 3-4 minut, dodać paprykę, cynamon, kardamon, imbir, sól i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać
- przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać piwem, dodać miodu, dusić pod przykryciem około 20-25 minut
- po tym czasie lub ju w trakcie jak będzie za mało sosu, dolać wodę
- dusić kolejne 40 minut
- ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm słupki, wrzucić do gulaszu i gotować do miękkości
- podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką
Smacznego ;)