gulasz drobiowy z dynią
Na dworze zimno, zmiana czasu spowodowała, że wcześniej ciemno.... idzie zima. A jak zima to rozgrzewające dania jednogarnkowe w sam raz.
Gulasz drobiowy z dynią
Pataty i marchewkę obrać i pokroić, marchewkę w talarki, pataty w kostkę. Dynię po podpieczeniu obrać i pokroić w kostkę - będzie używana na końcu.
Mocno rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego lub wielkiego gara o grubym dnie (ja użyłam żeliwnego z pokrywką).
Pod patelnią zmniejszyć płomień i wrzuć cebulę, oraz resztę papryki w proszku. Dusić do miękkości, ale nie przypalić. Dorzucić resztę czosnku, pokrojoną ostrą papryczkę bez pestek i razem dusić ok 5 minut. Zawartość patelni zalać pomidorami i razem dusić jeszcze ok 10 minut.
Wszystko przełożyć do gara z mięsem, dorzucić marchewkę i pataty oraz zalać bulionem. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze ok 160 stopni.
Po tym czasie dorzucić dynię oraz opłukaną fasolę, kakao i cukier cynamonowy , doprawi ć solą i pieprzem i zostawić jeszcze na 30 minut.
Gulasz drobiowy z dynią
- 4 piersi z kurczaka/filet z indyka
- 2 pataty
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 300g podpieczonej obranej dyni
- 1 ostra papryczka
- puszka czerwonej fasolki
- 2 puszki pomidorów
- 700ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru cynamonowego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- olej
Pataty i marchewkę obrać i pokroić, marchewkę w talarki, pataty w kostkę. Dynię po podpieczeniu obrać i pokroić w kostkę - będzie używana na końcu.
Mocno rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego lub wielkiego gara o grubym dnie (ja użyłam żeliwnego z pokrywką).
Pod patelnią zmniejszyć płomień i wrzuć cebulę, oraz resztę papryki w proszku. Dusić do miękkości, ale nie przypalić. Dorzucić resztę czosnku, pokrojoną ostrą papryczkę bez pestek i razem dusić ok 5 minut. Zawartość patelni zalać pomidorami i razem dusić jeszcze ok 10 minut.
Wszystko przełożyć do gara z mięsem, dorzucić marchewkę i pataty oraz zalać bulionem. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze ok 160 stopni.
Po tym czasie dorzucić dynię oraz opłukaną fasolę, kakao i cukier cynamonowy , doprawi ć solą i pieprzem i zostawić jeszcze na 30 minut.