Guacamole z pomidorami

Guacamole  z pomidorami

Kolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.


Zdjęcie - Guacamole  z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

2 dojrzałe awokado
1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych

1/2 czerwonej cebuli

ząbek czosnku

spora garść świeżej kolendry

oliwa z oliwek

sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)

odrobina chili - świeże lub płatki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego!


Zdjęcie - Guacamole  z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Guacamole  z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Guacamole  z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów