Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu

Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu

Zdjęcie - Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wrapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu na jej skład stwierdziłem, że już nigdy więcej jej nie kupię. Chcąc również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. I tyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie!
Zdjęcie - Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie

Naleśniki gryczane:

  • 100 g mąki gryczanej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • olej kokosowy do smażenia

Nadzienie:
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 200 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka otartego chrzanu
  • 1 dojrzałe awokado
Smoothie:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 pomarańcza
  • 50 g jarmużu
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 300 ml wody
* PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy.
Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze przez chwilę. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk o średnicy 25 cm. My wykorzystamy w przepisie tylko 4. Pozostałe 2 możecie zjeść na śniadanie. Na przykład, korzystając z przepisu na galettes complètes. ;)
Nadzienie Serek łączymy z chrzanem i jego część rozprowadzamy po całej powierzchni naleśnika. Następnie układamy na połowie garść szpinaku, później łososia i pokrojone w słupki awokado. Naleśnika zwijamy niczym sushi, a później kroimy na 3-4 cm kawałeczki, które pakujemy ze sobą.
Smoothie Obrane banany i pomarańczę wrzucamy do kielicha blendera wraz z jarmużem, młodym jęczmieniem i wodą i miksujemy, aż powstanie pyszny koktajl. Przelewamy do zamykanych kubków i w drogę.

*

Zdjęcie - Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów