Gruszki w occie
Już od pewnego czasu chodził za mną ten smakołyk... długo szukałam odpowiadającego mi przepisu, i natknęłam się na taki w "Książce poniekąd kucharskiej" Joanny Chmielewskiej. Gruszki wyszły pyszne, aczkolwiek na drugi raz trochę zmniejszę ilość cukru.
Składniki:
2 kg twardych gruszek
1 l wody
1 kg cukru
szklanka octu 10%
kilka goździków, 2 laski cynamonu
Gruszki obierz, pokrój na ósemki. Z wody, cukru, octu, goździków i cynamonu ugotuj syrop. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do garnka pokrojone gruszki i gotuj, mieszając ostrożnie. Kiedy gruszki zaczną robić się szkliste, stopniowo wyjmuj je z syropu i umieszczaj w słoikach. Zalej syropem, zakręć słoiki i postaw je do góry dnem.
Pasują do wszystkich mięs, zwłaszcza do grillowanego lub pieczonego drobiu.