Gruszki w occie

Gruszki w occie

Już od pewnego czasu chodził za mną ten smakołyk... długo szukałam odpowiadającego mi przepisu, i natknęłam się na taki w "Książce poniekąd kucharskiej" Joanny Chmielewskiej. Gruszki wyszły pyszne, aczkolwiek na drugi raz trochę zmniejszę ilość cukru.

Składniki:

2 kg twardych gruszek

1 l wody

1 kg cukru

szklanka octu 10%

kilka goździków, 2 laski cynamonu

Gruszki obierz, pokrój na ósemki. Z wody, cukru, octu, goździków i cynamonu ugotuj syrop. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do garnka pokrojone gruszki i gotuj, mieszając ostrożnie. Kiedy gruszki zaczną robić się szkliste, stopniowo wyjmuj je z syropu i umieszczaj w słoikach. Zalej syropem, zakręć słoiki i postaw je do góry dnem.

Pasują do wszystkich mięs, zwłaszcza do grillowanego lub pieczonego drobiu.

Zdjęcie - Gruszki w occie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów