Gruszki w cieście z Nutellą
Dziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji, gruszki, których użyłam są znacznie mniejsze od standardowych (odmiana Rocha).
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 małych gruszek lub 4 większe
Nutella
1 jajko
brązowy cukier
Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki.
Do środka nakładamy Nutellę i sklejamy obydwie połówki.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, żeby wyprostować wszystkie zagniecenia. Tniemy je na 6 pasków w kształcie podłużnych trójkątów.
Zawijamy gruszki zaczynając od podstawy i od szerszego końca ciasta.
Gotowe gruszki smarujemy białkiem jajka wymieszanym z odrobiną wody. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w ceramicznych foremkach/foremce.
Posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez ok. 25 min, gruszki powinny być ładnie zarumienione, a cukier na górze ma się skarmelizować.
Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl