Gruszki w cieście kakaowym
Dzisiaj byliśmy na plaży. Słońce świeciło, lecz nie przygrzewało mocno. Koc, na którym siedzieliśmy, był złożony potrójnie. Na grzbietach bluzy z długimi rękawami, a na nogach adidasy. Łabędzie, mewy i kaczki skupione w jednym miejscu wyrywały sobie kawałki chleba rzucane przez dzieci. Nawet gołębie przyleciały! W pewnej odległości od nas na bojach siedziały kormorany z rozłożonymi skrzydłami susząc je. Zawsze lubiłam patrzeć jak kormorany suszą skrzydła. Widok jest niecodzienny i dlatego taki ciekawy:) Popatrzcie sami:)
Siedziałam i słuchałam szumu morza. Odpoczywałam. Szum wcale nie był taki cichutki, a jednak miły dla ucha. Zastanawiałam się, czy ostatni raz w tym roku siedzimy na kocu na plaży. Coś mi się wydaje, że tak.
Choć dzień był całkiem przyjemny, wcale nie było żal wracać do domu. Nie dało się już siedzieć na piasku godzinami, jak to robiliśmy jeszcze niedawno. Pierwszy raz od kilku miesięcy zatęskniłam za ciepłym kubkiem kawy ogrzewającym ręce. Czyżby jesień była już tak blisko?
Po powrocie do domu przygotowałam szybki deser kakaowo-gruszkowy. I to mocno kakaowy! :) Na dodatek ekspresowy, zainspirowany podobnym deserem podpatrzonym u Nigelli - z serii Nigella ekspresowo. Polany sosem waniliowym smakował nieziemsko!
Gruszki w cieście kakaowym
Okrągła forma do zapiekanek ø 19 cm
Gruszki:
350 g twardych gruszek pokrojonych na ćwiartki (ważonych po obraniu i usunięciu nasion)
1/2 szkl. wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2-3 goździki
Ciasto:
60 g mąki
15 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko
Gruszki:
Obrane i pokrojone gruszki włożyć go rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny, wlać wodę, posłodzić, dodać goździki i gotować 10 min. Ugotowane gruszki odcedzić na sitku. Pozostały sok (kompot) nie będzie potrzebny do ciasta, lecz na pewno się do czegoś przyda:)
Ciasto:
W czasie, jak gruszki stygną, nagrzać piekarnik do 180 C i wysmarować cienko masłem foremkę. Zrobić ciasto: mąkę, kakao, proszek, sodę i cynamon wymieszać w misce i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i utrzeć, aż składniki dobrze się połączą. Następnie przesitkować do masy maślanej zawartość miski ze składnikami suchymi i wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste.
Odcedzone gruszki ułożyć na dnie foremki i łyżką nałożyć na nie ciasto kakaowe. Piec około 20 min.
Jeść lekko ciepłe polane sosem waniliowym.