Gruszki na parze z sosem czekoladowym

Gruszki na parze z sosem czekoladowym
Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Gruszki na parze z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 4 dojrzałe gruszki
sok z 1/2 cytryny
100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka*), pokruszonej na kawałki
50 g cukru pudru
100 g śmietany 30%
listki mięty do dekoracji

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Gruszki obieramy, odcinamy spód, aby gruszki mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze; przykrywamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości.

2. W między czasie w garnuszku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: nie doprowadzamy sosu do wrzenia, ponieważ czekolada może się zważyć!

3. Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

* Przy zakupie należy sprawdzić gramaturę tabliczki. Niektóre firmy zamiast 100 g, oferują tabliczki po 90 g (np. firma Wedel).

Kategorie przepisów