Grunt to nie wpadac w panike ;)

Grunt to nie wpadac w panike ;)

Zdjęcie - Grunt to nie wpadac w panike ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypadkowo zupelnie przegladalam wczoraj kalendarz i z przerazeniem odkrylam, ze do Swiat pozostal zaledwie miesiac. Dni uplywaja jeden za drugim, a ja chyba zupelnie stracilam poczucie czasu. Nie ma sie co dziwic skoro za oknem aura wcale nie przypomina listopada.
Ale fakt jest taki, ze chyba wpadlam w panike. Rok temu o tej porze mialam juz sprecyzowane plany co do menu wigilijnego, w myslach zaplanowalam cale Swieta. Co prawda na ostatnia chwile wszystkie te plany ulegly zmianie, ale to byly przyjemne zmiany i nie przeszkadzalo mi, ze wszystko odbylo sie tak na wariackich papierach.
W tym roku nie zamierzam niczego zmieniac na ostatnia chwile, nie chce wiec tez odkladac planowania Swiat.
By lepiej mi sie myslalo pierwsze co zrobilam to zniknelam za drzwiami mojej kuchni. Na szybko przygotowalam ciasto, ktore w ciagu paru minut wyladowalo w piekarnkiu. Gdy tylko poczulam w powietrzu won cynamonu i kakao Swieta staly sie bardziej namacalne.
Gdy tylko ciasto bylo gotowe, a trwalo to zaledwie 15 minut, z jeszcze cieplym kawaleczkiem w reku zasiadlam na kanapie, wzielam kartke i olowek i zaczelam planowanie.
Przyznam sie jednak, ze nic nie wymyslilam. Utknelam gdzies pomiedzy barszczem, a tortem makowym. Zbyt wiele pomyslow sprawilo, ze do tematu menu wigilijnego bede musiala powrocic jeszcze nie raz.

Zdjęcie - Grunt to nie wpadac w panike ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krajanka kakaowa z orzechami

skladniki:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
150g masla
3 jajka
1/3 szklanki kakao
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka prazonych orzechow wloskich (dalam laskowe)

wykonanie:
W misce utrzec maslo z cukrem, dodac jajka.
Nastepnie dodac pozostale skladniki poza orzechami. Mieszac az do polaczenia sie wszystkich skladnikow w jednolita mase. Na koncu dodac pokruszone i uprazone orzechy. Wymieszac.
Foremke o wymiarach 23x15 cm wylozyc papierem do pieczenia. Nalozyc ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez okolo 25 minut.
Wystudzic.

zrodlo: ksiazka "Inspiracje kulinarne"

Uwagi:
Moja blaszka byla nieco wieksza wiec ciasto bylo nizsze, dlatego pieklam je 15 minut.
Radze nie piec ciasta zbyt dlugo, bo moze byc za suche. Najlepiej skrocic czas pieczenia o pare minut.

Zdjęcie - Grunt to nie wpadac w panike ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów