Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Zdjęcie - GROCHÓWKA WOJSKOWA (MILITARY SPLIT PEA SOUP) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamigrochówka wojskowa

Dzisiaj grochówka wojskowa, czyli zupa idealna na chłodne dni. Pyszna, sycąca i treściwa, zachęcam do ugotowania!
Źródło: link

Składniki:

  • 500 g grochu
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 400 g boczku wędzonego surowego
  • 400 g kiełbasy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liścia laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku - może być mrożony
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Groch w całości wypłukać, namoczyć i zostawić na całą noc. Do garnka wlać 3 litry wody, włożyć żeberka. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Następnie dodać namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Obrać marchewkę, pietruszkę i seler.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w większą kostkę. Warzywa dodać do zupy. Boczek wędzony pokroić i podsmażyć, następnie dodać do grochówki. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę z kiełbasą podsmażyć na tłuszczu z wytopionego boczku. Kiełbasę i cebulę dodać do zupy.

Gdy groch będzie już podgotowany, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Grochówkę gotować tak długo, aż groch rozgotuje się. Na koniec doprawić grochówkę słodką papryką, lubczykiem, roztartym majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe!

Smacznego!

Zapraszam również na: Domowe flaki

GROCHÓWKA WOJSKOWA (MILITARY SPLIT PEA SOUP)GROCHÓWKA WOJSKOWA (MILITARY SPLIT PEA SOUP)


Zdjęcie - GROCHÓWKA WOJSKOWA (MILITARY SPLIT PEA SOUP) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów