Grochówka wojskowa
Grochówka to jedna z bardziej znanych mi pożywnych zup, przygotowałam ją na specjalne życzenie, gdyż nie przepadam za takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one swoje zalety. Po pierwsze wystarczy na sporą liczbę gości, zapewnia uczycie sytości oraz przyjemnie rozgrzewam od środka na przednówku wiosny, kiedy zimna wciąż dokazuje i ciężko jej nas opuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min
Bulion
1 por
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli
2-3 łyżek oleju rzepakowego
natka pietruszki
500 g kiełbasy śląskiej
500 g schabu w plastrach
700 g grochu łuskanego
500 g ziemniaków
500 g boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
4 liście laurowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok 60-90 min3. Groch namaczamy w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min
Bulion
1 por
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli
2-3 łyżek oleju rzepakowego
natka pietruszki
500 g kiełbasy śląskiej
500 g schabu w plastrach
700 g grochu łuskanego
500 g ziemniaków
500 g boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
4 liście laurowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok 60-90 min3. Groch namaczamy w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba