Grochówka
Składniki:
100 g grochu
4-5 ziemniaków
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 duża pietruszka, pół selera, por
cebula, czosnek
100 g dobrej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
majeranek, sól, pieprz, listek laurowy
mąka do zaciągnięcia
Jeżeli korzystasz z grochu niełuskanego, dzień wcześniej namocz go i zostaw na noc. Groch łuskany wystarczy wypłukać. Ziemniaki pokrój na kawałki. Wrzuć groch i ziemniaki do garnka, dodaj listek laurowy, zagotuj. W międzyczasie zetrzyj włoszczyznę, dorzuć do zupy razem z cebulą i porem. Kiełbasę pokrój na krążki i dorzuć do zupy. Gotuj do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, żeby wytopić tłuszcz. Kiedy boczek zacznie się przysmażać, oprósz go mąką i zrób rumianą zasmażkę. Całą zawartość patelni dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku. Przygotowana w ten sposób zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca.