Grochówka

Grochówka
Nie ma chyba lepszej zupy niż grochówka na chłodny, zimowy dzień, nawet kiedy zima nie dopisuje, a może nawet tym bardziej. W naszym domu specjalistą od grochówki jest mój mąż i tę grochówkę na zdjęciu właśnie on ugotował.

Składniki:

100 g grochu

4-5 ziemniaków

włoszczyzna: 1 marchewka, 1 duża pietruszka, pół selera, por

cebula, czosnek

100 g dobrej kiełbasy

150 g wędzonego boczku

majeranek, sól, pieprz, listek laurowy

mąka do zaciągnięcia

Jeżeli korzystasz z grochu niełuskanego, dzień wcześniej namocz go i zostaw na noc. Groch łuskany wystarczy wypłukać. Ziemniaki pokrój na kawałki. Wrzuć groch i ziemniaki do garnka, dodaj listek laurowy, zagotuj. W międzyczasie zetrzyj włoszczyznę, dorzuć do zupy razem z cebulą i porem. Kiełbasę pokrój na krążki i dorzuć do zupy. Gotuj do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, żeby wytopić tłuszcz. Kiedy boczek zacznie się przysmażać, oprósz go mąką i zrób rumianą zasmażkę. Całą zawartość patelni dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku. Przygotowana w ten sposób zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca.

Kategorie przepisów