Grissini – włoskie paluszki chlebowe
 
            Grissini to chrupiące drożdżowe paluszki chlebowe, bardzo popularne we Włoszech. Możemy przygotować do nich nasze ulubione sosy i podać je na imprezie jako przekąskę lub zajadać przed dobrym filmem w tv. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Grissini – włoskie paluszki chlebowePorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Grissini – włoskie paluszki chlebowePorcje16
paluchówSkładniki- Zaczyn :
- 20 g świeżych drożdży 
- 150 ml letniej wody 
- 1 łyżeczka cukru 
- Ciasto :
- 240 g mąki pszennej 
- ½ łyżeczki soli 
- 2 łyżki oliwy 
- Dodatkowo :
- 1 żółtko 
- 1 łyżka zimnej wody 
- sól gruboziarnista 
- Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć je z powrotem do miski, wierzch miski zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie podzielić na 4 części. Każdą z części podzielić na kolejne 4 i wałkując je dłońmi po blacie robić z nich wałeczki o długości blachy z piekarnika. Ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem rozmąconym żółtkiem z wodą, następnie posypać solą gruboziarnistą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
 
            