Grissini – włoskie paluszki chlebowe


Grissini to chrupiące drożdżowe paluszki chlebowe, bardzo popularne we Włoszech. Możemy przygotować do nich nasze ulubione sosy i podać je na imprezie jako przekąskę lub zajadać przed dobrym filmem w tv. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.
Zdjęcie - Grissini – włoskie paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PRZEPIS NA GRISSINI (16 sztuk)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto :
240 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo :
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
sól gruboziarnista

Jak zrobić grissini : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć je z powrotem do miski, wierzch miski zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie podzielić na 4 części. Każdą z części podzielić na kolejne 4 i wałkując je dłońmi po blacie robić z nich wałeczki o długości blachy z piekarnika. Ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem rozmąconym żółtkiem z wodą, następnie posypać solą gruboziarnistą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Grissini  - włoskie paluszki chlebowe
2

Grissini - włoskie paluszki c…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Domowe paluszki-grissini
1

Domowe paluszki-grissini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grissini
4

Grissini

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Biscotti picanti - sycylijskie sucharki na słono
2

Biscotti picanti - sycylijskie…

Laura Laura
Cafe Babilon

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com