Grillowany łosoś z sosem wiśniowym
Fantastyczne połączenie grillowanego łososia z kwaskowato-słodkimi wiśniami. Muszę przyznać, że jestem naprawdę dumna z tego pomysłu – to jedna z najsmaczniejszych wersji łososia, jakie jadłam. Może i Wy się skusicie? :)
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM WIŚNIOWYM
(2 porcje)
- 2 kawałki filetu z łososia (po około 150g),
- 150g wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych),
- 100ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- sok z ¼ cytryny,
- olej do smażenia
Wiśnie wydrylować, umieścić w rondelku razem z winem, miodem i octem balsamicznym. Zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do wiśni, mieszając. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Łososia umyć, osuszyć zdjąć skórę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na odrobinie oleju, po około 3 minuty z każdej strony.
Łososia podawać polanego sosem wiśniowym, z ryżem i sałatą.