Grillowany indyk z gruszką
Zainspirowana słodkim połączeniem gruszki z kaczką, postanowiłam wypróbować jej połączenia z bardziej pospolitym i częściej pojawiającym się w naszych kuchniach indykiem. W tym wypadku słodycz owoców sprawdziła się równie dobrze. Jeżeli więc preferujecie lżejsze, chudsze mięso, które nie potrzebuje dodatku sosów, koniecznie wypróbujcie to połączenie.
Czas przygotowania 3,5h
Składniki (2 porcji)
1 Pierś z indyka
35ml oleju kujawskiego z ziołami z bazylią
2 gruszki
Szczypta soli morskiej
Szczypta pieprzu czarnego
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
Mięso z indyka myjemy i porcjujemy na kotleciki, które następnie lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, delikatnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy pachnącym oregano i zalewamy kujawskim z bazylią. Tak przygotowane piersi przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na około 2-3h.
Tuż przed wyciągnięciem mięsa z lodówki zabieramy się za przygotowanie gruszek. Owoce myjemy, kroimy na 0,5cm plasterki i nacieramy kujawskim z ziołami. Mięso wraz z gruszką układamy na rozgrzaną patelnię do grillowania i smażymy około 5 minut z każdej strony.
Cudownym dodatkiem do potrawy będzie dodanie odrobiny sera blue na gorącego indyka.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.