Grillowane szaszłyki z indyka
Tym razem dla odmiany od tradycyjnie smażonych kotletów trochę inne smaki. Postanowiłam spróbować, jak smakuje indycze mięso usmażone ( a właściwie upieczone ) na grillowej patelni. Na szaszłykowe patyczki nadziałam mięso i poprzekładałam je plasterkami pieczarek, krążkami cebuli i kosteczkami czerwonej papryki. Tak przyrządzone powędrowały na patelnię - po upieczeniu stały się smacznym daniem obiadowym :)
Składniki ( na 4 szaszłyki ) :
- ok.300 g mięsa z piersi indyczej
- 1 średniej wielkości cebula
- pół czerwonej papryki
- 1-2 duże pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżeczki przyprawy Kebab Shoarma ( Kamis )
- oliwa
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z przyprawą Kebab i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz skropić oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w plasterki, a paprykę w kostkę ( 2x2 cm ).
Na patyczki do szaszłyków nakładać kawałki mięsa i przekładać je na przemian cebulą, papryką i pieczarkami. Posmarować oliwą.
Rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją oliwą. Na patelni ułożyć szaszłyki i smażyć je przez około 20-25 minut, kilkakrotnie przewracając w czasie smażenia, żeby równomiernie się upiekły.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.