Grillowane kanapki w stylu włoskim
Grill to nie tylko grillowane kiełbaski, szaszłyki czy steki, mogą być to również kanapki. Chrupiące, opieczone, gorące i o niezwykłym podwędzanym aromacie. Idealne na kolację na świeżym powietrzu. Moje ulubione są stylu włoskim z pesto zamiast masła, z mozarellą, pomidorami i oliwkami, ale można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie.
Grillowane kanapki w stylu włoskim:
- 4 bułki, rozkrojone na pół
- pesto z bazylii
- 1 kula mozarelli, pokrojonej na plastry
- 1 duży pomidor, pokrojony na plastry
- kilka czarnych oliwek
Każdą połówkę bułki smaruję odrobiną pesto. Na 4 połówkach układam po plastrze mozarelli, pomidora i kilka oliwek, przykrywam pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki układam na ruszcie, obciążam je i dociskam, np. specjalnym obciążnikiem kuchennym, garnkiem lub (tak jak ja) cegłą owiniętą w folię aluminiową. Grilluję ok 4 min z każdej strony, do czasu aż na wierzchach kanapki pokażą się ciemne pasy. Podaję natychmiast.
Smacznego