Gorące lato w pełni, dni słoneczne, jeszcze w miarę długie. to nie za bardzo lubię stać w zamkniętej kuchni, wolę grilla, więc kiedy tylko jest okazja gotujemy na świeżym powietrzu. Dzisiaj przez Wami grillowane burgery z sosem bombay.
Grillowane burgery z sosem bombay
- 500g mielonej łopatki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pół białej cebuli
- kilka łyżek bułki tartej
- pól szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej
Mięso przekładamy do miski dodajemy całe jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną cebulkę. Bułkę tarta zalewamy mlekiem, chwile czekamy aż wchłonie płyn i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy, jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej bułki. Formujemy nie za wielkie kotleciki. Lekko, najlepiej pędzelkiem smarujemy kotlety olejem i wrzucamy na ruszt, piekąc aż będą rumiane. W między czaise na ruszcie wyladowały rownież przecięte na pół świeże bułeczki, aby lekko się podpiekły i były na zewnątrz chrupiace a w środku miekkie.
Sos bombay
- majonez
- rodzynki
- banan
- curry (w proszku lub pasta)
Nie podaję ilości składników, bo każdy dobierze sobie bardziej pod
siebie i pod ilość osób :). Rodzynki należy zagotować w niewielkiej
ilości wody - tylko tyle aby przykryła rodzynki. W miseczce rozmieszać majonez z curry do smaku, dodać
pokrojonego banana i rozmieszać z rodzynkami (razem z pozostałą
niewielką ilością wody). Pozostawić na trochę aby się przegryzło.
Dodatki
- pomidor pokrojony w plastry
- ogórek konserwowy pokrojony w plastry
- grillowany surowy ale wędzony boczek w cieniuteńkich plasterkach
- posiekany szczypior wraz z malutka cebulką