Grillowane burgery z sosem bombay

Grillowane burgery z sosem bombay
Zdjęcie - grillowane burgery z sosem bombay - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gorące lato w pełni, dni słoneczne, jeszcze w miarę długie. to nie za bardzo lubię stać w zamkniętej kuchni, wolę grilla, więc kiedy tylko jest okazja gotujemy na świeżym powietrzu. Dzisiaj przez Wami grillowane burgery z sosem bombay.
Zdjęcie - grillowane burgery z sosem bombay - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Grillowane burgery z sosem bombay
  • 500g mielonej łopatki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pół białej cebuli
  • kilka łyżek bułki tartej
  • pól szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej
Mięso przekładamy do miski dodajemy całe jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną cebulkę. Bułkę tarta zalewamy mlekiem, chwile czekamy aż wchłonie płyn i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy, jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej bułki. Formujemy nie za wielkie kotleciki. Lekko, najlepiej pędzelkiem smarujemy kotlety olejem i wrzucamy na ruszt, piekąc aż będą rumiane. W między czaise na ruszcie wyladowały rownież przecięte na pół świeże bułeczki, aby lekko się podpiekły i były na zewnątrz chrupiace a w środku miekkie.
Sos bombay
  • majonez
  • rodzynki
  • banan
  • curry (w proszku lub pasta)
Nie podaję ilości składników, bo każdy dobierze sobie bardziej pod siebie i pod ilość osób :). Rodzynki należy zagotować w niewielkiej ilości wody - tylko tyle aby przykryła rodzynki. W miseczce rozmieszać majonez z curry do smaku, dodać pokrojonego banana i rozmieszać z rodzynkami (razem z pozostałą niewielką ilością wody). Pozostawić na trochę aby się przegryzło.
Dodatki
  • pomidor pokrojony w plastry
  • ogórek konserwowy pokrojony w plastry
  • grillowany surowy ale wędzony boczek w cieniuteńkich plasterkach
  • posiekany szczypior wraz z malutka cebulką

Kategorie przepisów