Grejpfrutowe udka z kurczaka
Łączyłam już kurczaka z najróżniejszymi owocami, a mimo to udka duszone z grejpfrutami wydawały mi się dość niecodzienne. Efekt? Marynowane w soku grejpfrutowym mięso było niesamowicie delikatne i miękkie, a sam grejpfrutowy sos głęboki i wyrazisty w smaku. Bardzo dobry przepis :)
GREJPFRUTOWE UDKA Z KURCZAKA
(4 porcje)
4 udka kurczaka,
4 różowe grejpfruty,
1 duży strąk czerwonej papryki,
1 duża cebula,
3 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz,
natka pietruszki
Udka umyć, umieścić w misce, zalać sokiem wyciśniętym z 3 grejpfrutów. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjąć z soku, osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w paseczki i czosnek w plasterki. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić na małym ogniu przez ok. 40-45 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, a sos odparować na dużym ogniu, by nieco się zagęścił. Pod koniec gotowania do sosu dodać cząstki czwartego grejpfruta, obrane z błonek. Doprawić cukrem, pieprzem i papryką w proszku, ewentualnie solą.
Udka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką pietruszki.
(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego”, z moimi modyfikacjami)