Granola w Dolinie Muffinków

Granola w Dolinie Muffinków

Zdjęcie - Granola w Dolinie Muffinków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Poszukując nadal zastosowań dla olbrzymiej ilości wyprodukowanej granoli natrafiłem na wyjątkowe w smaku muffinki według przepisu Marthy Stewart, delikatne i lekko wilgotne czyli takie jak lubimy najbardziej. Poniżej lekko uproszczona wersja tego przepisu. Polecam! Ścisła czołówka zaraz po muffinach jagodowych. Wychodzi 6-7 muffinków z podanej ilości składników.

Masa

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gruszka pokrojona w małe kawałki
  • 1/2 szklanki granoli (najlepiej z tego przepisu)


Kruszonka

  • 60g granoli (bez owoców)
  • 30g mąki
  • 30g cukru
  • 2 łyżki zimnego masła


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jajko, cukier, jogurt i olej zmiksować i połączyć z mąką. Dodać granolę oraz gruszki i powstałą masą napełnić formy do muffinków.

Przygotować kruszonkę - połączyć wszystkie składniki razem i palcami rozrobić sypkie ciasto. Rozłożyć na górę masy muffinkowej.

Wstawić do pieca, powinny być gotowe po około 20 minutach, sprawdzić wykałaczką - patyczek powienien wychodzić suchy. Wyłączyć piec i pozostawić muffinki w stygnącym piecu przez około 5 minut.

Kategorie przepisów